Den här berättelsen illustrerar ett sätt att arbeta för att skapa hållbar förändring med hjälp av några av metoderna i verktygslådan.
Att integrera jämställdhets- och mångfaldsperspektiv i ett forsknings- och utvecklingsprojekt inom området fjärrvärme och fjärrkyla.
Ett mansdominerat konsortium med projektparter från olika akademiska områden och företag i Grekland, Indien, Spanien, Sverige och Tyskland.
Genusappen, genusobservationer, värderingsövningar, Personas
Projektet bidrar till nästa generations system för fjärrvärme och fjärrkyla och syftar till att skapa affärsfördelar i branschen. Målet är att säkerställa optimal kundnöjdhet hos slutanvändare med en användarcentrerad designprocess.
På initiativ av projektkoordinator beslutar konsortiet att stärka projektet och skapa konkurrensfördelar genom att integrera ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv i projektaktiviteterna. När man skriver finansieringsansökan lämpar sig följande områden för jämställdhetsintegrering: beslutsfattande, kommunikation, användardeltagande, konsumentinteraktion och spridning, i syfte att uppnå mer hållbara resultat.
Projektet tilldelas finansiering av Europeiska kommissionens Horizon 2020-program. Genus är med som en punkt på dagordningen vid projektledningsmötena direkt från projektstart. Konsortiet strävar inte bara efter inkluderande kommunikation och könsbalans i användardeltagandet, utan börjar även integrera jämställdhets- och mångfaldsperspektivet i forskning och innovation. Vid projektets första milstolpe har detta perspektiv införlivats i de flesta leverabler som skickas till Europeiska kommissionen. När detta skrivs har projektet passerat sin första milstolpe och nästa steg är att säkerställa kvaliteten på jämställdhetsintegreringsprocessen genom att utveckla ett uppföljningssystem tillsammans med projektparterna. Målet är också att främja gemensamt lärande och processägande för att skapa en hållbar förändringsprocess.
Den här berättelsen handlar om att utmana obalansen mellan kvinnor och män inom vissa innovationssystem och arbetsområden och varför så få unga lockas av vissa arbeten, kort sagt: behovet av att tänka igenom bakomliggande orsaker och skapa hållbar förändring.